Mail: steffen.andersen3@gmail.com

Tlf: 0045 3396 9301

Denne avisartikel i Det Grønne Område er et eksempel på vores lokale engagement i mad.

Vi mener, at maden er så central for os alle, at vi gerne vil bringe dens historie og fremtid ind i en lokal sammenhæng med vores Frilandsmuseum i Kongens Lyngby og det nedlagte Landbrugsmuseum. Det kunne blive et internationalt tilløbsstykke, hvis det lykkes.

Nu er de 25.000 m2 Landbrugsmuseum, før ejet af Lyngby-Tårbæk kommune, heldigvis solgt til en filantrop, og vi glæder os til at prøve at etablere et samarbejde med de nye ejere på et sted, hvor de globale og lokale muligheder for mad kan diskuteres i sammenhæng med FN’s 17 Verdensmål og klimaforskning.

Kongens Lyngby og Mølleåen er et naturligt sted, fordi her begyndte dele af industrien i Danmark. Helt tilbage til Vikingetiden, for 1000-1500 år siden,  har der været mølle ved Mølleåen som løber igennem Kgs. Lyngby.

Ved Nymølle langs Mølleåen lå den første vandmølle i Danmark omkring 900 tallet (Jeanette Varberg, Viking, 2019). Landbrugsmuseet viser også, med sine flotte gårde fra de sidste 500 år på fin vis, hvor centralt maden har været for os alle igennem tiden. Og at vi står på skuldrene af en stolt landbrugs-tradition i Danmark, når vi spiser til dagligt. Selv Grønland, som vi er i rigsfællesskab med, havde forbavsende nok landbrug fra år 800-1100. Det har man netop fundet ud af ved at finde kornaks i jorden. Klimaet var dengang på Grønland 2-4 grader varmere end nu.

I skrivende stund har vi en fælles stor udfordring: COVID-19. Den viser at vi stadig skal forstå at indrette os bedst muligt på den skiftende naturs luner. Landbruget i Danmark, og i hele verden, kommer til at stå helt centralt i den situation, igen.

Historien om vores mad indeholder også historien om vores immunforsvar udvikling.