Mail: steffen.andersen3@gmail.com

Tlf: 0045 3396 9301

Lokale aktiviteter

Denne avisartikel i Det Grønne Område er et eksempel på vores lokale engagement i mad.

Vi mener, at maden er så central for os alle, at vi gerne vil bringe dens historie og fremtid ind i en lokal sammenhæng med vores Frilandsmuseum i Kongens Lyngby og det nedlagte Landbrugsmuseum. Det kunne blive et internationalt tilløbsstykke, hvis det lykkes.

Nu er de 25.000 m2 Landbrugsmuseum, før ejet af Lyngby-Tårbæk kommune, heldigvis solgt til en filantrop, og vi glæder os til at prøve at etablere et samarbejde med de nye ejere på et sted, hvor de globale og lokale muligheder for mad kan diskuteres i sammenhæng med FN’s 17 Verdensmål og klimaforskning.

Industrialisering af Danmark

Kongens Lyngby og Mølleåen er et naturligt sted at placere et madeksperimentarium, fordi her begyndte dele af fødevare-industrien i Danmark.

Helt tilbage til Vikingetiden, for 1000-1500 år siden,  har der været møller ved Mølleåen som løber igennem Kgs. Lyngby.

Ved Nymølle, tæt på Lyngby, langs Mølleåen lå den første vandmølle i Danmark omkring 900 tallet (Jeanette Varberg, Viking, 2019). Landbrugsmuseet viser også, med sine flotte gårde fra de sidste 500 år på fin vis, hvor centralt maden har været for os alle igennem tiden. Og at vi står på skuldrene af en stolt landbrugs-tradition i Danmark, når vi spiser til dagligt.

Selv Grønland, som vi er i rigsfællesskab med, havde forbavsende nok landbrug fra år 800-1100. Det har man netop fundet ud af ved at finde kornaks i jorden. Klimaet var dengang på Grønland 2-4 grader varmere end nu.

Pandemi og mad

I skrivende stund har vi en fælles stor udfordring: COVID-19. Den viser at vi stadig skal forstå at indrette os bedst muligt på den skiftende naturs luner. Landbruget i Danmark, og i hele verden, kommer til at stå helt centralt i den situation, igen.

Uden fortsat madproduktion giver en pandemi uoverskuelige problemer for vores samfunds fortsatte eksistens. Madproduktion i Danmark er ikke “noget”, vi blot kan lade andre lande om, men en forudsætning for at være rustet til fremtidens udfordringer. Bl.a. klimatilpasning.

Historien om vores mad indeholder også historien om udviklingen af vores immunforsvar.

Dyrevelfærd og dit ansvar

Her er et par gode videoer, som forklarer hvordan man arbejder med dyrevelfærd. Det kan måske blive lidt dyrere mad, men det må vi som forbrugere acceptere. Nye eksperimenter blandt landmænd kan dog også vise nye veje, vi ikke før tænkte over, som ikke koster mere.